Hier mag je WEL met je hond op het strand in de zomer

Hier mag je WEL met je hond op het strand in de zomer

Wandelen met de hond op het strand: voor baasjes en hondenliefhebbers is het een puur genot. Maar aan de Belgische kust mag je niet altijd zomaar met de hond op het strand wandelen. In de zomer gelden er immers beperkingen. Geen nood: wij zetten even op een rijtje waar je wel of niet mag wandelen tijdens de zomermaanden. Let op, je moet ook altijd op de borden letten die aangeven of je er wel of niet mag wandelen!

De Panne

Strandzone 1 (vanaf 1 juni tot 30 september) – Leiband verplicht
Strandzone 3 (hele jaar door) – Leiband verplicht

Er zijn ook 2 hondenweides waar je het hele jaar door mag wandelen met je hond.

Meer informatie: Met de hond naar De Panne

Koksijde

Vanaf 1 juni tot 15 september mag je voor 10:30 en na 18:30 overal wandelen.

Tussen deze tijdstippen mag je enkel in de aangegeven hondenzones wandelen:

  • tussen de grens met De Panne en de bewaakte zwemzone t.h.v. Pieterlaan 10 in Sint-Idesbald. Afstand +/- 350 m.
  • tussen de Bettystraat in Koksijde en Sint-André (Gilles Scottlaan). Afstand +/- 1 km.
  • tussen de Cottagelaan (Oostduinkerke) tot aan de Paardevissersweg (Groenendijk). Afstand +/- 1,1 km.

Meer informatie: Met de hond naar Koksijde

Nieuwpoort

Vanaf 15 juni tot 15 september zijn honden niet toegelaten op het strand. Tijdens de zomer mag je hier dus niet wandelen met je hond.

Meer informatie: Met de hond naar Nieuwpoort

Middelkerke

Vanaf 15 juni tot 15 september mag je enkel in bepaalde zones wandelen met de hond:

  • Zone vanaf het strandhoofd ten westen van de bewaakte zone 'Chrystal Palace' (ter hoogte van het verlengde van de Idyllelaan) en verder in westelijke richting tot de grens met Stad Nieuwpoort. Hier moet je je hond aan de leiband houden.
  • Zone vanaf het strandhoofd ten oosten van de bewaakte zone 'Carlton' (ter hoogte van het verlengde van de Sluisvaartstraat) en verder in oostelijke richting tot de grens met Oostende (t.h.v. de Kalkaertweg). Hier mag de hond vrij rondlopen.
  • Zone t.h.v. de Louis Logierlaan, vanaf het strandhoofd ten westen van het sportstrand, tussen de twee bewaakte zones.Hier moet je je hond aan de leiband houden.

Er is ook een hondenweide in Middelkerke waar je met je hond vrij kunt rondlopen. De leiband is hier ook niet verplicht.

Meer informatie: Met de hond naar Middelkerke

Oostende

In Oostende mag je in april, mei, juni en september voor 10:00 en na 18:30 en in juli en augustus voor 10:00 en na 20:00 vrij wandelen met de hond op het strand, met uitzondering van de zone Sportstrand (vanaf de trap t.h.v. strandhoofd 7  tot aan het kunstwerk ‘Hulde aan Léon Spilliaert (Vertigo) ten westen van het Beachhouse en ten oosten van strandhoofd 8) en het gebied vanaf de Westlaan tot de grens met Middelkerke (t.h.v. de Kalkaertweg). In deze zones moet de hond aangelijnd.

Op verschillende plaatsen mag je het hele jaar door wandelen op het strand met je hond:

  • Vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene.
  • Op het Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke Strekdam

Bekijk hier een plannetje met de zones

Meer informatie: Met de hond naar Oostende

Bredene

Tijdens juli en augustus mag je voor 10:00 en na 18:30 wandelen met je hond op het strand en in de duinen. Op de verharde paden mag je dan wel weer gewoon de hele dag wandelen. In 2 zones mag je in de zomer doorheen de dag ook wandelen met de hond aan de leiband op het strand. 

  • Vanaf de concessiezone Twins tot grens met Oostende
  • Vanaf post 6 tot naaktstrand (naakstrand is niet inbegrepen)

Meer informatie: Met de hond naar Bredene

De Haan

Tijdens de periode van 1 juli 2020 tot 31 augustus 2020 is de toegang op het strand (bewaakte en onbewaakte badzones), in de duinen en in zee verboden voor honden tussen 10.00 uur en 19.30 uur. Dit besluit werd genomen in het kader van de beheersmaatregelen honden en paarden op het strand n.a.v. de covid-19-pandemie.

Meer informatie: Met de hond naar De Haan

Blankenberge

Buiten de zone Oosterstaketsel – Gadeynehelling mag je met de hond wandelen aan de leiband in de zomer. In de duinen tussen Blankenberge en Wenduine mag je ook wandelen met de hond.

Er is ook een hondenspeelweide. 

Meer informatie: Met de hond naar Blankenberge

Zeebrugge

Vanaf 15 maart tot 15 oktober mag je in de groene zone (einde van de zeedijk tot de grens met Blankenberge) wandelen met de hond aan de leiband.

Meer informatie: Met de hond naar Zeebrugge

Knokke-Heist

Vanaf 15 maart tot 15 oktober mag je voor 9:00 en na 21:00 met je hond wandelen. 

Op het strandgedeelte aan het Zoute, iets verder dan watersportclub Surfers Paradise en tot aan de Nederlandse grens, mogen de honden de hele dag op het strand en mogen ze ook vrij rondlopen.

Meer informatie: Met de hond naar Knokke

Wil je op meerdere plaatsen aan de kust gaan wandelen, maar wil je de afstand tussen de verschillende stranden niet te voet afleggen? Goed nieuws! Je hond mag gratis mee op de Kusttram, wel enkel als je hem aan de leiband of op je schoot houdt.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer