Wandelen in de natuurgebieden aan de kust met je hond

Wandelen in de natuurgebieden aan de kust met je hond

Het strand is altijd aanlokkelijk, maar de Belgische kust heeft heel wat meer te bieden, ook voor viervoeters! Denk maar aan al die mooie groene gebieden waar je de frisse lucht kan opsnuiven. We zetten even voor je op een rijtje in welke gebieden je met de hond mag wandelen. Ga er altijd van uit dat je hond aan de leiband moet, tenzij het anders vermeld staat!

De Panne

Westhoek wandelen met de hond

De Westhoek

De uitgestrekte duinen van de Westhoek zijn een zaligheid om door te struinen, zowel als in de winter als in de zomer. We hebben er zelf al eens een wandeling gemaakt! Hou je hond aan de leiband, zeker in de begrazingsweide waar de pony’s vrij rondlopen!

Calmeynbos

Onder het groene bladerdak wandelen of over het kleurrijke herfsttapijt wandelen? Het Calmeynbos in De Panne is zeker een aanrader om een stevige wandeling te maken en weet je wat het beste is? Aan de rand van het bos is er zelfs een speciale hondenzone van 1,2 ha ingericht!

Koksijde

Doornpanne in Koksijde met de hond

De Noorduinen

De Noorduinen zijn een mooi stukje duinen vlak bij het Abdijmuseum Ten Duinen en je kunt op je weg misschien enkele oude vissershuisjes tegenkomen! Let wel: je mag enkel via het Copilliepad (geel aangegeven op de kaart) met de hond. Er wordt aangegeven of je hond aan de leiband moet of niet, dus let zeker op de bordjes!

Bekijk de kaart van de Noordduinen in Koksijde hier

Doornpanne

De Doornpanne in Koksijde is het thuis van de Hoge Blekker, de hoogste duin van de kust. Wil je deze met je hond gaan ontdekken, denk er dan aan dat ze steeds aan de leiband moeten én dat je op de aangegeven paden moet blijven. Let dus zeker op de bordjes zodat je niet van het pad dwaalt en ergens wandelt waar het niet mag!

Ter Yde

Ter Yde ligt tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke en is slechts een deel van een groot duinenlandschaap waartoe ook Spelleplekke, het Hannecartbos, de Zeebermduinen en de Karthuizerduinen behoren. In het Hannecartbos mag je tijdens het broedseizoen (van 15 juli tot 15 maart) niet wandelen met de hond om zo de vogeltjes niet te storen. Op de andere paden mag je wel met de hond wandelen, wél aan de leiband.

Bekijk de kaart van Ter Yde in Koksijde hier

Nieuwpoort

Wandelen met de hond in Nieuwpoort

IJzermonding

De IJzermonding in Nieuwpoort is een thuishaven voor kleine zeehondjes en allerlei broedvogels. Op de verharde wegen van de IJzermonding kun je gerust met je hond wandelen, wel aan de leiband. Verder moet je vooral op de bordjes letten!

Bekijk de kaart van de IJzermonding in Nieuwpoort hier

Oostende

Wandelen met de hond in Oostende Mariahendrikapark

In het Leopoldpark en het Maria Hendrikapark mag je met de hond aan de leiband wandelen. In het Maria Hendrikapark is er zelfs een hondenloopweide waar je hond vrij kan rondlopen en spelen.

Natuurpark Raversijde

In het natuurpark van Raversijde wandel je door een afwisselend landschap van vijvertjes en unieke plantjes. Je hond mag ook mee genieten van het mooie landschap en haar troeven, maar een leiband is wel verplicht.

Oosteroever

Op de Oosteroever mag je ook wandelen met je hond, maar je moet natuurlijk wel kijken naar de bordjes! 

Bredene

wandelen duinen Bredene hond

In Bredene kun je door de duinen op de verharde wandelpaden wandelen met je hond aan de leiband. 

De Haan

Wandelen Duinbossen met de hond in De Haan

Duinbossen

De Duinbossen in De Haan is een mooie plek om te genieten van een wandeling met je hond. Je geniet er van de unieke natuur die je bijna alleen aan de kust kunt vinden en het is ook nog eens gezond!

Blankenberge

Wandelen met de hond in Blankenberge

Uitkerkse Polder

De Uitkerkse Polder is een uitgestrekt duinenlandschap in Uitkerke dat op enkele kilometers ligt van het centrum van Blankenberge. Amateur ornithologen halen er hun hartje op, maar met je hond mag je er ook gerust wandelen. Wel aangelijnd natuurlijk

Bekijk de verschillende wandelroutes van de Uitkerkse Polder hier

Fonteintjes

De Fonteintjes is een duinenlandschap tussen Blankenberge en Zeebrugge, dus als je een lange wandeltocht met je hond wil ondernemen, dan is dit een goed idee! Hier mag je met de hond aan de leiband immers gewoon wandelen.

Knokke

Wandelen met de hond in Knokke

Groenpleinduinen

Aan de andere kant van de Zwinlaan heb je de Groenpleinduinen, een prachtig landschap waar je hond ook van kan genieten! Helaas moet hij of zij wel aangelijnd blijven om zo de natuurlijke fauna en flora niet te verstoren.

Groene gordel Heist-West

De Sashul, de Vuurtorenweiden en de Kleiputten vormen samen de groene gordel van Heist-West en zijn vrij toegankelijk, ook met de hond! Je kunt er een authentieke vuurtoren spotten en ook even uitrusten op een van de talrijke bankjes. Je hond moet altijd aan de leiband en enkel in de begrazingsweides mag je niet wandelen. De rest van het gebied is wel toegankelijk.

Directeur generaal Willemspark

Het Directeur Generaal Willemspark wordt ook wel 'het bosje van Heist' genoemd en is een prachtig bos met verschillende wandelpaden en ook speelzones voor kinderen. Je mag er ook met de hond wandelen, natuurlijk wel aan de leiband.


Deze blog is louter informatief, het is altijd aangeraden om je hond aan de leiband te houden en aandachtig te zijn voor de bordjes die aangeven of je met de hond het gebied mag betreden of niet. De gebieden beschreven in deze blog zijn volgens de respectievelijke officiële pagina's toegankelijk met de hond.

 


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer