Met de hond op het strand: 11 tips

In de zomer is het heerlijk om met je hond te wandelen op het strand. Hoewel dit niet overal toegelaten is, zijn er voldoende mogelijkheden om met je trouwe viervoeter te gaan wandelen aan de Belgische kust. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig kan genieten van een strandwandeling:

Dermoscent Honden zonnecreme

1.    Zonnecrème beschermt niet enkel mensen

Een hond kan ook heel erg gevoelig zijn voor de zon. Gelukkig bestaat er hondenzonnecrème die je hond beschermt tegen felle zonnestralen. Smeer 30 minuten voor je gaat wandelen zijn neus en oren in zodat je hond niet geïrriteerd raakt.

 



Dermoscent SunFREE, Medpets - € 15,50

2.    Zeewater is geen goed drinkwater

Van rondrennen op het strand krijg je dorst en dat geldt ook voor honden. Ze zijn dan nogal eens snel geneigd om zeewater te drinken, maar dat is geen goed idee. Zeewater kan uitdroging, diarree en braken veroorzaken. Dus neem wat water en eventueel een kommetje mee zodat je hond zijn dorst kan lessen.

Pro tip: als het belooft heel erg warm te worden de dag dat je naar het strand gaat, vries dan een flesje water in. Zo blijft het water de hele dag lekker fris en moet je hond geen warm water drinken.

3.    Blijf niet te lang in de zon

Hoewel honden een vacht hebben, betekent dit niet dat ze niet last kunnen hebben van een zonnesteek. Honden met een korte snuit hebben bijvoorbeeld sneller last van oververhitting, dus kijk uit voor de symptomen: overmatig hijgen en kwijlen, problemen met coördinatie, overgeven, omvallen, etc.

4.    Ken je hond

Als je weet dat je hond niet erg sociaal is en zelfs soms ietwat agressief uit de hoek kan komen, hou hem dan aan de leiband. Sommige mensen kunnen het niet appreciëren als een hond op hun af komt gestormd, al is het maar om hen te begroeten. Op de meeste plaatsen ben je trouwens verplicht je hond aan de leiband te houden.

Hond Zwemt Husky water

5.    Niet elke hond kan zwemmen

Als je ziet dat je hond best wel schrik heeft van de golven en het water, dwing hem dan ook niet om erin te springen. Vanzelfsprekend zou je denken: sommige honden hebben geen schrik, maar kunnen niet zwemmen. Wees dus waakzaam als je hond het water ingaat.

6.    Neem een pauze

Honden weten soms zelf niet dat ze een pauze nodig hebben en kunnen urenlang op het strand rondrennen. Las dus vaak genoeg een pauze in zodat je hond niet oververmoeid geraakt. Verkoeling zoeken in de schaduw is een must tijdens warme zomerdagen.

7.    Kijk uit naar schadelijke voorwerpen

Aangespoelde kwallen, gebroken glas, scherpe schelpen,… Jij kunt je eraan pijn doen en je hond dus ook. Let dus goed op wat er op het strand ligt en vermijdt delen waar schadelijke voorwerpen liggen.

8.    Bescherm zijn pootjes

Op de schaarse momenten dat er een hittegolf heerst in België kan het zand wel eens heel heet worden. Bescherm dus je hond zijn pootjes tegen de hitte.

Hond met bal op het strand

9.    Zorg voor entertainment

Om te zorgen dat je hond zich niet verveelt, neem je best een speeltje of bal mee. Er is niet altijd een stok voorhanden, dus iets achter de hand hebben kan nooit kwaad. 

10. Zeehonden + honden = geen goede combinatie

Er is een kans dat je zeehondjes tegenkomt tijdens je wandeling (afhankelijk van waar je gaat wandelen). Hou je hond dan goed aan de leiband.

11. Geef je hond een douche

Op het einde van de dag spoel je je hond het beste af met zuiver water (ook als hij niet in het water heeft gespeeld). Droog hem nadien goed af en zorg zeker dat de oren goed droog zijn om infecties te voorkomen.

Bronnen:

Living by the Sea
Newsmonkey
Huisdierplein
Barkingbotanicals
Gopetfriendly


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer