Honden en vuurwerk

Honden en vuurwerk

In de zomer of tijdens de overgang van oud naar nieuw is er aan de kust veel vuurwerkspektakel te bewonderen. Maar niet iedereen kan genieten van de kleurijke vonkjes tegen de nachtelijke hemel: honden, katten en paarden hebben vaak heel veel schrik van vuurwerk. Ben je aan de kust en gaat er vuurwerk door? Hier heb je enkele tips om ervoor te zorgen dat je geliefde viervoeter minder bang is.

Als je hond jong is kun je hem trainen om de felle geluiden van het vuurwerk als normaal te beschouwen. Maar oudere honden kun je dit moeilijker aanleren.

1. Geef hem zijn lievelingsnack

Dit zal hem wat kalmeren.

2. Leidt hem af

De knallen kunnen verschrikkend werken, maar je kunt deze een beetje uitsluiten door de ramen en deuren toe te doen en je hond af te leiden met spelletjes. Zachte achtergrondmuziek kan helpen om het geluid van het vuurwerk te overstemmen.

3. Blijf binnen

Misschien niet de leukste optie als je zelf het vuurwerk wil zien. Een mogelijkheid is dat je in één van de bars of restaurants zit waar je ook met je hond binnen mag zitten. Neem zeker hondensnoepjes mee.

4. Laat hem wegkruipen

Als je hond zich veilig voelt onder de bank, in zijn bench of op de zetel, laat hem dan wegkruipen als hij bang is. Wat kan helpen is om een kledingstuk met je geur op die plek te leggen, het zou hem een veiliger gevoel kunnen geven. Een dekentje over de plek gooien zorgt dat de hond niet door de lichtflitsen schrikt.

5. Schenk geen overdreven aandacht

Als je je hond overdreven veel gaat knuffelen of aaien tijdens vuurwerk, kan dit ervoor zorgen dat het angstgedrag van je hond erger wordt. Neem hem bij je op de zetel of leg hem op je schoot (als hij niet te groot is) en vertroetel hem zoals je altijd al doet. Gedraag je ook zoals je altijd doet en reageer niet teveel op de knallen. Dit kalmeert je hond ook een beetje.

6. Beloon hem

Als hij goed rustig blijf, beloon zijn gedrag met snoepjes.

7. Ga op tijd wandelen

Het programma wordt vaak ruim op voorhand aangekondigd, dus als je met je hond op de zeedijk of op het strand gaat wandelen, dan kun je ervoor zorgen dat je bij de aanvang van het vuurwerk terug binnen zit.


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer